Τα φρούτα περιέχουν πολλαπλές ευεργετικές (αντιοξειδωτικές) ουσίες, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη και διαφόρων μορφών καρκίνου.
Καταπολέμηση της οξείδωσης
Οι αντιδράσεις οξείδωσης αποτελούν ένα από τα κυρίαρχα αίτια πρόωρης γήρανσης.
Έτσι, μια υγιεινή διατροφή εφοδιασμένη με πολλά φρούτα (και λαχανικά) μας παρέχει τη βασική άμυνα ενάντια στην οξείδωση.
Οι αντιδράσεις οξείδωσης πυροδοτούνται από χημικές ουσίες, γνωστές ως ελεύθερες ρίζες – μοριακά θραύσματα που φέρουν μικροσκοπικό αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο.
Αυτό τις καθιστά ιδιαιτέρως ασταθείς και, για τον λόγο αυτόν, προσπαθούν να χάσουν το φορτίο μεταφέροντάς το (σε μορφή εφεδρικού ηλεκτρονίου) σε άλλα μόρια και κυτταρικές μορφές κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ τους.
Πως παράγονται οι Ελεύθερες Ρίζες
Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται στο σώμα συνεχώς ως αποτέλεσμα των παρακάτω:
- Φυσιολογικές(και παθολογικές) μεταβολικές αντιδράσεις.
- Μυϊκή σύσπαση κατά τη διάρκεια της άσκησης.
- Κάπνισμα τσιγάρων.
- Έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους.
- Έκθεση σε ακτινοβολία.
- Έκθεση στις ακτίνες UVA του ηλιακού φωτός.
- Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.
- Επιδράσεις ορισμένων φαρμάκων, ιδίως αντιβιοτικών και παρακεταμόλης.
Τι προκαλεί η υπερσυγκέντρωση ελευθέρων ριζών
Καθένα από τα κύτταρα υφίσταται πολλαπλές οξειδώσεις ελεύθερων ριζών ημερησίως.
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται οξειδωτικό στρες και είναι ένα φαινόμενο που προκαλεί βλάβη σε πρωτεΐνες, λίπη, κυτταρικές μεμβράνες και στο γενετικό υλικό (DNA) του σώματος.
Η βλάβη αυτή έχει συνδεθεί με πολλές παθήσεις που σχετίζονται με την πάροδο της ηλικίας.
Πως και από ποιες ασθένειες προστατεύουν τα φρούτα
Η κατανάλωση φρούτων (λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των φρούτων σε αντιοξειδωτικές ουσίες) βοηθά στην άμυνα κατά των επιβλαβών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών.
Κατ΄ ουσία δηλαδή τα φρούτα μπορούν να προστατεύουν από διάφορες σοβαρές εκφυλιστικές παθήσεις που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:
- Αρτηριοσκλήρυνση (σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών).
- Στεφανιαία νόσος.
- Υψηλή αρτηριακή πίεση και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Διαβήτης.
- Επιδείνωση της όρασης λόγω καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
- Πρόωρη γήρανση του δέρματος.
- Χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι όπως αρθρίτιδα.
- Διαταραχές της ανοσίας.
- Αυτοάνοσες διαταραχές (πχ. Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα κλπ.)
- Νόσος Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας.
- Νόσος Parkinson.
- Νεφρικές παθήσεις
- Μειωμένη γονιμότητα.
- Συγγενή ελλείμματα.
- Διάφορες μορφές Καρκίνου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να τρώτε καθημερινά τουλάχιστον 2-3 φρούτα.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε και τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος κάνει λόγο για καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων συνολικά, φρούτων και λαχανικών.
Πηγή: Λόγω Διατροφής
Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης