Γνωρίζατε ότι:
Οι άνθρωποι των οποίων η καθημερινή δίαιτα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μερίδες γάλακτος, γιαούρτι ή τυρί ημερησίως φαίνεται ότι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από ό, τι οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2018, στο The Lancet, βασίστηκαν σε ερωτηματολόγια τροφίμων από περισσότερους από 136.000 ανθρώπους από 21 χώρες. Μετά από μια παρακολούθηση που διήρκεσε κατά μέσο όρο εννέα χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, 34% χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά.
Παρατηρητικές μελέτες όπως αυτή δεν μπορούν να αποδειχθούν αιτία και αποτέλεσμα. Αλλά τα τρόφιμα με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν βιταμίνες D και K, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που πιστεύεται ότι είναι καλές για καρδιαγγειακή υγεία. Τα ευρήματα υποστηρίζουν τα οφέλη όλων των τύπων γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με πλήρη λιπαρά.
Ωστόσο, εξακολουθείται να προτείνεται η κατανάλωση μη λιπαρών ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλα, γιαούρτι και τυρί, τα οποία περιέχουν λιγότερες θερμίδες και λιγότερο κορεσμένα λιπαρά.
πηγή: Harvard health