Friday, March 29, 2019

Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Διατροφικά μυστικά (Ενδεικτικό διαιτολόγιο) από την ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της αλλεργίας, αλλά και τρόφιμα που μπορούν να τα καταστήσουν χειρότερα.

Η άνοιξη πλέον είναι πολύ κοντά και ήδη νιώθεις την διάθεση σου να αλλάζει.

Είναι δύσκολο όμως να ενθουσιαστείς, όταν υποφέρεις από φτέρνισμα, συμφόρηση, ρινική καταρροή, κνησμό στα μάτια και στο λαιμό καθώς και από πολλά ακόμη συμπτώματα των ανοιξιάτικων αλλεργιών.

Σίγουρα δεν μπορείς να θεραπεύσεις τις αλλεργίες με την διατροφή, μπορείς όμως να κάνεις την διαφορά στο πως αισθάνεσαι.

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να ανακουφίσουν από αυτά τα συμπτώματα, αλλά και τρόφιμα που μπορούν να τα καταστήσουν χειρότερα.
Ας δούμε τα τρόφιμα που θα πρέπει να αποφύγεις:

Πικάντικα τρόφιμα
Τα μπαχαρικά μπορούν να ενεργοποιήσουν την απελευθέρωση ισταμίνης, προκαλώντας οίδημα και ταλαιπωρία στη ρινική κοιλότητα.
Αλκοόλ
Για μερικούς ανθρώπους, ένα ποτήρι αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει οίδημα στη ρινική οδό. Εάν έχεις ήδη ρινική συμφόρηση, αυτό θα μπορούσε να κάνει τα συμπτώματά σου χειρότερα.
Ημερολόγιο καταγραφής
Εάν ταλαιπώρησε από ανοιξιάτικες αλλεργίες, μπορείς να κάνεις έναν έλεγχο για τα τρόφιμα που μπορεί να επηρεάζουν τα συμπτώματα σου.
Κατέγραψε τα γεύματα σου και παρατήρησε τι ακριβώς είναι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα ή αυτό που χειροτερεύει τα συμπτώματα σου.
Ας δούμε τι μπορεί να σε βοηθήσει:
Ω-3 λιπαρά οξέα

Μελέτες δείχνουν ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στον σολομό, τον τόνο και άλλα λιπαρά ψάρια, στα καρύδια, στον λιναρόσπορο, ενδέχεται να μειώσουν τις πιθανότητες να εμφανίσεις αλλεργία.

Φρούτα και λαχανικά
Έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά,εμφάνιζαν λιγότερα συμπτώματα από όσους δεν το έκαναν.
Φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και E - όπως το σπανάκι, το ελαιόλαδο, το μπρόκολο και οι ντομάτες - θα μπορούσαν επίσης να διευκολύνουν τη διόγκωση των αεραγωγών σας.

Εσπεριδοειδή που είναι πλούσια σε βιταμίνη C , αποτελούν τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν, καθώς η βιταμίνη C λειτουργεί ως φυσικό αντιισταμινικό.
Μελέτες δείχνουν ότι η μείωση της βιταμίνης C σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ισταμίνης.
Κρεμμύδια
Είναι πλούσια σε κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που δρα ως φυσικό αντιισταμινικό.
Η κερσετίνη δρα εμποδίζοντας την παραγωγή και την απελευθέρωση ισταμινών, ενώσεων που εμπλέκονται στην αλλεργική απόκριση του σώματος, καθώς και την αναστολή άλλων αλλεργικών και φλεγμονωδών ενώσεων.
Άλλες καλές πηγές κερσετίνης αποτελούν τα μήλα, το κόκκινο κρασί, η κάπαρη, τα μούρα, το πράσινο τσάι και τα εσπεριδοειδή.
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, μια αντιφλεγμονώδη ένωση που αναστέλλει την απελευθέρωση της ισταμίνης, αναστέλλει την αλλεργική απόκριση και μειώνει το οξειδωτικό στρες.
Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη ρινική ροή αέρα και βελτιώνει την ανοσολογική αντίδραση σε άτομα με αλλεργίες.
Ζεστά ποτά και σούπα
Αυτά τα υγρά μπορούν να ζεστάνουν το στομάχι σου και τους αεραγωγούς, βοηθώντας τη λεπτή βλέννα στους πνεύμονές και διευκολύνοντας το βήχα.
Μέλι
Το μέλι μπορεί να μειώσει τις αλλεργίες εάν ληφθεί από την αρχή της αλλεργικής περιόδου, καθώς καταπραΰνει τις αλλεργίες μέσω των αντιφλεγμονωδών αποτελεσμάτων του.
H επιλογή του μελιού είναι σημαντικό να γίνεται σύμφωνα με την προέλευσή του,
προκειμένου να δώσουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά του.
Μία καλή επιλογή είναι το μέλι από εκλεκτές ποικιλίες της ελληνικής γης, το οποίο υπερέχει σημαντικά σε γεύση, άρωμα και πυκνότητα από τα μέλια των άλλων χωρών. Αυτό συμβαίνει χάρη στο δυνατό ήλιο, στο έδαφος αλλά και στη μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας.
Μόνο στην Ελλάδα μπορούμε να συναντήσουμε 1.300 ενδημικά φυτά, μία εξαιρετική ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων, που προσφέρουν μοναδική ποιότητα και γεύση στο μέλι.
Προκειμένου να επωφελούμαστε καθημερινά από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού, είναι σημαντικό να αναζητάμε στα σούπερ μάρκετ την καινοτόμο συσκευασία smart pack.
Έτσι, θα μπορούμε να εντάξουμε συστηματικά όλες τις ώρες το μέλι στη διατροφή μας, όπου και αν βρισκόμαστε.
Αυτό που παρατηρούμε γενικότερα, είναι πως όλα αυτά που μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα και να ανακουφίσεις τα συμπτώματα σου, αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής.
Τα καρύδια, το ελαιόλαδο, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, τα ψάρια, ακόμη και το κόκκινο κρασί κάνουν καλό στην καρδιά αλλά και στους αεραγωγούς σου.
Μελέτη έδειξε ότι αυτή η διατροφή συνέβαλε στον έλεγχο των σοβαρών συμπτωμάτων άσθματος.
Το γιαούρτι για παράδειγμα, είναι μια καλή φυσική πηγή προβιοτικών, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύουν εποχιακές αλλεργίες και ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση. Όπως επίσης και το κεφίρ, ένα προϊόν γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, και είναι πλούσια πηγή προβιοτικών.


 Πηγή: Λόγω Διατροφής