Friday, February 1, 2019

Ζάχαρη! Ένας γλυκός γλυκός.... εφιάλτης


Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια οι διατροφικές μα συνήθειες έχουν αλλάξει. Πλέον στρεφόμαστε ολοένα και περισσότερο προς την κατανάλωση πιο υγιεινών προϊόντων. Προϊόντων που όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό μας αλλά αντίθετα του προσθέτουν και οφέλη!

Ένα από τα συστατικά που πλέον φαίνεται να απομακρύνουμε από την καθημερινότητά μας είναι η ζάχαρη! Το Anti Sugar Movement τείνει να πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές δείχνουν να την αποφεύγουν. Ακόμα και αν δεν ανήκετε σε αυτούς που αποφεύγουν την ζάχαρη είναι βέβαιο ότι στον κύκλο σας γνωρίζετε ανθρώπους που την έχουν αποβάλλει από τη διατροφή τους.

Ποιος από εμάς δεν γνωρίζει τη συμβολή της ζάχαρης στην αύξηση της παχυσαρκίας; Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουν νεότερες επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι η ζάχαρη μπορεί να έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στον εγκέφαλο; η συστηματική  κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με μια σειρά μη φυσιολογικών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως η κακή μνήμη και η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε: 

1. Δεν είναι όλα τα σάκχαρα βλαβερά!
Ο οργανισμός μετατρέπει τις περισσότερες τροφές σε σάκχαρα προκειμένου να τροφοδοτήσει με ενέργεια τον οργανισμό. Η γλυκόζη προέρχεται από υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά και τροφοδοτεί τα κύτταρα του σώματος και του εγκεφάλου.Ο δεύτερος τύπος σακχάρων είναι η φρουκτόζη. Όταν προέρχεται από τροφές όπως τα φρούτα και λαχανικά, η φρουκτόζη είναι ακίνδυνη, όταν όμως προέρχεται από αναψυκτικά και επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το φαστ φουντ, οι έτοιμες σάλτσες για σαλάτες, τα μπισκότα κλπ. είναι επιζήμια για την υγεία.





2.Η ζάχαρη είναι εθιστική!
Αρκεί μια μπουκιά κάποιας τροφής με ζάχαρη, για να προκληθεί διέγερση του εγκεφάλου και απελευθέρωση ντοπαμίνης, μιας ουσίας που ευθύνεται για την επιθυμία για φαγητό και τις λιγούρες που νιώθουμε.

3. Γερνάει το δέρμα!
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, ουσίες απαραίτητες για την διατήρηση της υγείας των κυττάρων της επιδερμίδας.

4. Η ζάχαρη μειώνει τη μνήμη!
Η ζάχαρη παρεμβαίνει στη λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας απώλεια μνήμης και μείωση των γνωστικών ικανοτήτων. Έρευνες έχουν καταλήξει στη σύνδεση της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης και του Αλτσχάιμερ, της άνοιας και της κατάθλιψης.

Αν ανήκουμε στο anti sugar movement ή έστω θέλουμε να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης καλό θα ήταν να εξετάζουμε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη των αγαπημένων μας προϊόντων! Ίσως, αρκετά από αυτά, να μην είναι και τόσο Healthy!

πηγή: nedmed

.